Uluslararası Cesur Kadınlar Ödülü Canan Güllü'ye Verildi

06 Mart 2021

Uluslararası Cesur Kadınlar Ödülü Canan Güllü'ye Verildi

Canan Güllü kadınların yönetim, iş gücü ve eğitime katılımlarını artırmak için mücadele vermiş, toplumsal cinsiyet eşitliğinin kararlı bir savunucusu olmuştur. Kendisi aynı zamanda kadınlara karşı erkek şiddeti konusunda uzun yıllardır yasa yapım süreçlerinde çalışmalarda bulunmuştur.

2014 yılında TKDF Türkiye’de önleme ve müdahaleye yönelik çalışan ilk ve tek hat olan, günümüzde hala aktif “Aile İçi Şiddet Acil Yardım Hattı”nı devralmış ve hattın başarılı bir şekilde ilerleyişini sağlamıştır. Canan Güllü bu hattın kuruluşundan itibaren hattın kararlı işleyişine emek vermiş, hattın yerel yönetimler ve özel sektör işbirlikleri ile sahada zihniyet dönüşümü yaratması adına protokoller imzalanması için çalışmalar yapmıştır. Bunun yanında Güllü, 2014’te yürürlüğe giren ve İstanbul Sözleşmesi olarak bilinen Avrupa Konseyi’nin kadınlara yönelik şiddetin ve ev içi şiddetin önlenmesi ve bunlarla mücadele edilmesine ilişkin sözleşmesini hükümetin uygulama konusundaki eksikliklerine ilişkin eğitim ve hak savunma kampanyası başlatmıştır.

Canan Güllü’nün aktivizm faaliyetleri, kamuoyunun sözleşme konusunda eğitim alması ve bazı politikacıların Türkiye’nin sözleşmeden çekilmesi yönündeki çağrılarını bastıracak şekilde toplumsal cinsiyete dayalı şiddetle mücadeleye olan ihtiyacın güçlendirilmesi açısından büyük bir önem taşımaktadır.

Aktivizmi sürecinde ismi üzerinde tahdit var denilerek TBMM’ye 2 yıl girişi yasaklanmış, Türkiye’yi 8 kez il bazında dolaşmış, “mücadele kazandırır” diyerek yol yürümüştür. 

Canan Güllü Hakkında

TKDF Başkanı Canan Güllü, 31 yılda gerçekleştirdiği saha çalışmaları ile Türkiye’yi 81 il ve 600 ilçe bazında 8 kez dolaşmış bir aktivisttir. Sahaya hakim olması sayesinde geliştirdiği çözüm önerileri ile görevini başarıyla yürütmektedir.

Canan Güllü’nün layık görüldüğü ödüllerden bazıları:

- Atatürk Üstün Kadın Hizmet Ödülü

- Kanada İnsan Hakları ödülü

- ABD Dışişleri Bakanlığı 2021 Cesur Kadın Ödülü

- Türk Üniversiteli Kadınlar Yaşam Boyu Onur Ödülü

- ÇESAV Altın Madalya

- SSYV İyi Yönetici Ödülü

- UKKSA Yaşam boyu Onur Ödülü

 

Türkiye Kadın Dernekleri Federasyonu Hakkında

Türkiye Kadın Dernekleri Federasyonu (TKDF) Kurumsallaşmış Sivil Toplum Örgütlerinin bir araya gelerek 1976 yılında kurmuş oldukları bir üst çatı örgütüdür.

Üye derneklerine bağlı ülke geneline yayılmış 186 şubesi ve 51.500 üyesi ile kadınların insan haklarından daha fazla yararlanması adına çalışmalarını sürdürmektedir. Üye dernek uluslararası örgütlerinin yanı sıra Federasyonumuzun; ABD, Yunanistan, Japonya, Kanada, Azerbaycan, Almanya, İngiltere, Özbekistan, Afganistan, Kuzey Irak ve Ukrayna’da temsilcileri bulunmaktadır.

Ulusal düzeyde Ege, Marmara, Akdeniz, Güneydoğu Anadolu, Karadeniz ve Trakya bölgesinin yanı sıra çok önemsediğimiz Diyarbakır, İzmir, Adapazarı, Antalya, Ayvalık gibi il ve ilçelerinde de temsilcilerimiz görev yapmaktadır. İlke olarak siyasi tarafsızlık konusunda gerekli özeni göstererek çağdaş ve demokratik bir ortamın kadınların insan haklarından daha fazla yararlanacağı inancı içinde çalışmalarını yürütmektedir. Her geçen gün çalışma alanımızı genişletmeye ve çözümü yaygınlaştırırken sosyal fayda sağlayıcı argümanları da konuya dahil etme gayretindeyiz.

Halen:

- BM Kadınlara karşı her türlü ayrımcılık sözleşmesi (CEDAW) bölge rapor hazırlanması ve Kadının Statüsü Genel Müdürlüğü Danışma Kurulu üyeliği yapmaktadır.

- Alandan edindiği verileri kurum ve kuruluşlarla çözüm amaçlı paylaşmaktadır.

- Saha çalışmaları ile elde ettiği verileri kullanarak gerçekleştirdiği savunuculuk hareketleri ile Parlamentoda yasaların çıkarılması için çalışmalar yapar.

- Medeni yasa, Ceza yasası, Aile içi şiddetin önlenmesi için 6284 sayılı yasa, Uluslararası İstanbul Sözleşmesi gibi çalışmalarda bilfiil yer alır.

- Yerel yönetimlerde kadın kaynaklarını değerlendirme eğitim seminerleri ile kadınların karar mekanizmalarında yer almasını destekler. Halen bu amaçla yürüttüğü “Değişim Yarat” adlı kampanya ile de toplumsal cinsiyet eşitsizliğinin giderilmesine katkı koymaktadır.

- Bütün illerimizde hukuki yardım yapan hukuk danışmanlarımız, eğitim seferberliği düzenleyen dernek şubelerimiz ve insan hakları il kurullarında görev alan ve tamamı gönüllülerden oluşan yol arkadaşlarımızla kadınlarımızın çalışma hayatı, sanat sağlık, hukuk, siyaset ve eğitim konularında destek olmaya çalışmaktayız.

- Halen kadınların insan haklarından daha fazla yararlanması mücadelesinin yanı sıra konusunda tek ve uzman olarak Avrupa ödüllü Aile İçi Şiddet Acil Yardım Hattı’nı işletmekteyiz. Hattımızda Psikologlar, hukuk danışmanları ile önleyici, destekleyici ve koruyucu tedbirlerle mağdurlara destek olmaktayız. Ayrıca baroların kadın hakları merkezleri, büyükşehir belediyeleri ile imzalanan protokollerle toplumsal cinsiyet eşitliğinin giderilmesine ve zihniyet dönüşümüne katkı koymaktayız. Hattımızın mobil uygulaması AppStore ve GooglePlay platformlarından indirilebilmektedir.

Tamamını okumak için tıklayınız

Diğer Bizden Haberler

11 Aralık 2020

Pakistan mahkemesi, bekaret testinin Anayasa'ya aykırı olduğuna karar verdi

Pencap eyaletinin başkenti Lahor'da Yüksek Mahkeme cinsel saldırı mağdurlarına yapılan bekaret testlerinin 'yasadışı ve Anayasa'ya aykırı' olduğuna karar verdi.

Detay
17 Aralık 2020

Halkın susması isteniyor

AKP’nin torba yasaya koyduğu teklifin geri çekilmesini isteyen avukat Sedat Durna, anayasal haklara dikkat çekti. Canan Güllü ihbarla derneklere kayyım atanabileceğini belirtti. Hilal Esmer, Yoksulluk, şiddet konuşulmasın isteniyor dedi.

Detay
02 Kasım 2012

Kadınlardan STÖ tasarısına tepki: İstediklerini yapamayacaklar

Dernek ve vakıflara kayyım atamasını kolaylaştıran kanun teklifini “örgütlenme ve ifade özgürlüğüne saldırı” olarak değerlendiren kadınlar, “Bu yasayla yapmak istediklerini yapamayacaklar çünkü kadınlar artık susmuyorlar, susmayacaklar” dedi.

Detay